:) Traditii de Anul Nou:)

Scumpilor ca sa stie toata lumea de ce anume se cumpara vasc am sa fac un pic de lumina 🙂 pentru toata lumea:)

Povestea vascului

Vascul era planta sacra a zeitei Frigga. Aceasta era zeita dragostei si mama lui Balder, zeul soarelui de vara. Balder a avut un vis care prevestea moartea. Frigga a fost foarte speriata de acest vis al fiului sau. Daca Balder ar fi murit, toata viata de pe Pamant ar fi disparut. Balder nu putea fi ranit de nicio fiinta de pe pamant. El avea insa un dusman de moarte, pe Loki, zeul raului. Loki stia de o planta care nu era de pe pamant si care crestea in meri si stejari. Aceasta planta era vascul.

Loki confectioneaza o sulita din vasc pe care i-o da zeului iernii, Hoder. Acesta era orb si il loveste din greseala cu vascul pe Balder care moare. Timp de trei zile fiecare element al universului a incercat sa il readuca la viata pe Balder. Frigga, mama sa, a reusit pana la urma sa il invie. Se spune ca lacrimile pe care le-a varsat pentru fiul sau s-au transformat in bobitele albe ale vascului. In ziua in care fiul sau a reinviat, Frigga i-a imbratisat si i-a sarutat pe toti cei care treceu pe sub vascul care facuse bobitele albe. De atunci a ramas scris ca cei care se aflau sub vasc sa nu isi faca nici un rau si sa se sarute.”

Sarutul de sub vasc

Sarutul sub vasc este asociat pentru prima oara cu festivitatile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor iar mai tarziu cu traditiile primitive legate de casatorie. Acest obicei isi avea originile in mai multe credinte. Una dintre aceastea era aceea ca vascul era un leac pentru fertilitate. De Craciun, fiecare fata care statea sub coronita de vasc nu putea refuza sarutul. Acesta putea insemna iubire, prietenie sau noroc. Daca fata ramanea nesarutata avea ghinion in dragoste in anul urmator si nu se casatorea.

Obiceiul mai spunea ca de fiecare data cand un barbat saruta o fata, trebuia sa rupa si una dintre bobitele albe ale vascului. Dupa ce toate bobitele au fost rupte nimeni nu se mai saruta sub coronita de vasc.

Chiar daca semnificatia stramosilor a fost uitata, obiceiul sarutului sub vasc este un obicei pastrat in multe tari. Daca un cuplu indragostit se saruta sub vasc inseamna ca vor avea o relatie lunga si fericita. In Franta, acest obicei se practica in ziua de Anul Nou.”
Si mai sunt dar eu nu stiam de vasc si ma interesa:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s