Legislatie in domeniul transportului rutier :) ( prima parte )

1. Notiunea de transport rutier, principiile care guverneaza activitatea de transport rutier!
Transportul rutier – reprezinta operatiunea prin care se realizeaza deplasarea marfurilor sau persoanelor pe un drum deschis circulatiei publice cu un autovehicul sau cu un ansamblu de vehicule, chiar daca , vehiculele respective sunt pe o anumita portiune a traseului transportate la randul lor de alte vehicule ori daca autovehiculele se deplaseaza fara incarcatura.
Notiunea de transport rutier include si operatiunile de incarcare si descarcare si intocmire , distribuire a documentelor care insotesc transportul in masura in care aceste operatiuni sunt efectuate sau supravegheate de conducatorul vehiculului.
Pe plan intern , transportul rutier este reglementat prin dispozitiile OG27/2011 privind transporturile rutiere. In conformitate cu dispozitiile acestui act normativ transporturile rutiere se desfasoara astfel incat :
– sa fie respectate reglementarile in vigoare privind conditii de de lucru ale conducatorilor auto, conditii de exploatare a autovehiculelor rutiere si de utilizare a infrastucturii rutiere , precum si a conditiilor privind siguranta circulatiei rutiere;
– in toate rapoartele generate de transportul rutier si de activitatile conexe acestuia ,prioritara este protectia vietii umane si a mediului inconjurator .
Principiile comune aplicapile tuturor categoriilor de transport rutier:
1. Prioritatea protectiei vietii umane si a mediului inconjurator;
2. Libera circulatie a marfurilor si persoanelor;
3. Intreaga activitate de transport se desfasoara pe baza contractului de transport incheiat intre transportator (T) si expeditor (E) sau paasager (P);
4. Pentru ca participantii la activitatea de transport sa-si indeplineasca tocmai obligatiile care le revin , legea instituie rasplata lor primordiala prin plata de penalitati locatii si despagubiri.

2. Notiunea de transport rutier . Categorii si tipuri de transport rutier. Transportul rutier reprezinta operatiunea prin care se realizeaza deplasarea bunurilor sau peroanelor pe un drum deschis circulatiei rutiere cu un autovehicul sau ansamblu de vehicule , chiar daca, vehiculele respective sunt pe o anumita portiune de drum transportate la randul lor de alte vehicule ori daca autovehiculele se deplaseaza fara incarcatura.
Notiunea d etransport rutier include si operatiunile de incarcare, descarcare, intocmire si distribuire de documente care insotesc transportul in masura in care aceste operatiuni sunt efectuate sau supravegheate de conducatorul vehiculului.
Pe plan intern, transportul rutier este reglementat prin dispozitiile OG 27/2011 privind transporturile rutiere . In conformitate cu dispozitiile din acest act normativ transporturile rutiere se desfasoara astfel incat:
– sa fie respectate reglementarile in vigoare privind conditiile de lucru ale conducatorilor auto, contiditiile de exploatare a autovehiculelor / vehiculelor rutiere si utilizarea infrastructurii rutiere precum si a conditiilor de siguranta rutiera;
– in toate rapoartele generate de transportul rutier si de activitatile conexe acestuia prioritara este protectia vietii uname si a mediului inconjurator.
Ordonanta clasifica transportul rutier pe categorii si tipuri precum:
Dupa aria de desfasurare :
– Transport rutier intern;
– Transport rutier international.
Dupa caracterul comercial al activitatii de transport avem :
– Transport rutier contracost;
– Transport rutier in cnt propriu.
Tipuri de transport rutier :
– Transport rutier de marfuri;
– Transport rutier de persoane.
Transportul rutier contracost = se efectueaza de operatorii de transport rutier licentiati in conditiile legii si inregistrati in Registrul Electronic AL Operatorilor de transport rutier.
Transportul rutier in cont propriu = se efectueaza de intreprinderile de transport rutier care au obtinut certificat de transport rutier in cont propriu si sunt inregistrati in Registrul Electronic al Intreprinderilor de transport rutier in cont propriu.
Transportul rutier de marfuri sau de persoane se poate efectua numai de intreprinderi autorizate in vederea accesului la ocupatia de operator de transport rutier.
3. Conditii pentru accesul la ocupatia de operator de transport rutier.
Accesul la ocupatia de operator de transport rutier – transportul rutier de marfuri sau de persoane poate fi efectuat numai de intreprinderi autorizate in vederea accesului la ocupatia de operator de transport rutier.
Potrivit Art. 7 din Normele metodologice pentru punerea in aplicatie a dispozitiilor din OG 27/2011 , accesul la ocupatia de operator de transport rutier se obtine in conditiile stabilite de Regulamentul ( C E) nr. 107/ 2009 de stabilire a unor norme comune privind conditiile care trebuie indeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier .
Conditii:
A. Intreprinderea trebuie sa aibă sediu real si stabil pe teritoriul unui stat membru UE , potrivit normelor , intreprinderea indeplineste aceasta conditii daca:
– Are sediul pe teritoriul Romaniei ( in acest sediu trebuie ca intreprinderea sa pastreze principalele documente de lucru la care in scopul verificarii sa aiba acces inspectorii inspectoratului de stat pentru controlul in transport rutier (ISCTR));
– Intreprinderea dispune de unul sau mai multe autovehicule inmatriculate in Romania , indiferent daca sunt in proprietate sau inchiriate;
– Intreprinderea trebuie sa desfasoare operatiunile cu privire la autovehiculele detinute cu echipamente necesare (tehinice si administrative) in centre de exploatare stabilite pe teritoriul Romaniei.
B. Conditia de buna reputatie :
– Aceasta conditie este indeplinita daca intreprinderea sau managerul intreprinderii nu au fost condamnate sau sanctionate pentru incalcarea grava a dispozitiilor nationale legale in domeniul dreptului comercial , dreptul muncii, circulatiei rutiere , traficului de persoane sau de droguri.
– De asemenea este necesar ca intreprinderea sau managerul acesteia sa nu fi fost condamnatine in statele membre UE pentru incalcarea grava a normelor europene (N E) referitoare la conducatorii auto ( formare profesionala , permis de conducere , perioada de conducere, perioade de repaus etc etc) si vehicule (masa si dimensiunile maxime , inspectiile tehnice obligatorii etc.)
C. Capacitate financiara:
– Intreprinderea indeplineste aceasta conditie daca se dovedeste pe baza costurilor anuale ca dispune in fiecare an de capital si rezerve in valoare de 9000 € pentru fiecare vehicul utilizat si 5000 € pentru fiecare vehicul suplimentar.
D. Competenta profesionala:
– Conditia este indeplinita daca intreprinderea desemneaza ca manager de transport o persoana titulara a unui certificat de competenta profesionala care se bucura de o buna reputatie si care conduce permanent si efectiv activitatea intreprinderii , este angajat director , adiministator sau proprietar al intreprinderii , este rezident in UE.

Regulamente europene
– Reg (C E ) 661/2009 privind cerintele de omologare de tip pentru siguranta rutiera generala a autovehiculelor a remorcilor acestora precum si a sistemelor componente si unitatilor tehnice separate ce le sunt destinate;
– Reg ( C E ) 1071/2009 de stabilire a unor norme comune privind conditiile care trebuie indeplinite pentru exercitatea ocupatiei de operator de transport rutier;
– Reg ( C E ) 1072/2009 de stabilire a unor norme comune pentru accesul la piata transportului rutier international de marfuri;
– Reg ( C E) 1073/2009 de stabilire a unor normale comune pentru accesul la piata internatonala a serviciilor de transport cu autobuzul si autocarul.

4 . Registrul Electronic national :Registrul electronic national se intocmeste prin inscrierea datelor corespunzatoare intreprinderilor sau operatorilor de transport rutier care au obtinut certificat de ttransport in cont propriu sau licenta comunitara.
Autoritatile competente pentru inscrierea , gestionarea si actualizarea datelor in Registrul electronic national sunt : ARR si ISCTR.
In aceste registre se inscriu cel putin urmatoatele date :
– Denumirea intreprinderii sau operatorului de transport;
– Numele managerului de transport;
– Tipul licentei comunitare corespunzatoare tipului de transport rutier efectuat, numarul si seria licentei;
– Numarul si seria copiilor conforme ale licentei comunitare , precum si numerele de inmatriculare ale autovehiculelor pentru care au fost eliberate;
– Incalcarile grave savarsite de operatorul de transport sau intreprinderea respectiva;
– Numele persoanelor declarate inapte pentru coordonarea activitatii de transport rutier , atat timp cat reputatia persoanei respective nu a fost remediata;
– Se mentioneaza masurile administrative si sanctiunile aplicate operatorului de transport rutier.
La fiecare 2 ani , autoritatile competente ( ARR si ISTCR) au obligatia de a comunica COMISIEI EUROPENE ( C E ) un raport care va contine :
– O analiza a activitatii de transport rutier in ceea ce priveste buna reputatie , capacitatea financiara si competenta profesionala;
– Numarul autorizatiilor acordate, suspendate si retrase;
– Statistici de baza privind registrele electronice nationale si utilizarea acestora (schimbul de date cu membrele UE);
– Pentru transportul rutier de marfuri se va comunica numarul atestatelor de conducator auto eliberate si aflate in circulatie;
– Pentru transportul rutier de persoane se va comunica numarul autorizatiilor valabile pana la sfarsitul fiecarei perioade de raportare.

Un răspuns la „Legislatie in domeniul transportului rutier :) ( prima parte )

  1. Transport marfa international
    Cu o experienţă de peste 20 de ani în transportul internaţional de marfă, rutier, maritim sau aerian, INTER Transports operează zilnic curse pe toate coridoarele de transport europene, cât şi în anumite destinaţii speciale din Rusia sau Orientul Mijlociu.
    Scopul nostru este de a fi mai mult decât o companie de transport.
    http://www.intertransports.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s